Skoči na vsebino

[WIP] Izdelava RaceBase kokpita

B_U_R_I

Recommended Posts

Tomaž mi je poslal načrt za izdelavo RaceBase kokpita. V kompletu dobiš navodila za izdelavo na 22ih straneh + celoten načrt za izrez kosov v razmerju 1:1. Celotna zadeva naj bi izgledala nekako takole (s tem, da mizo že imam :) ):

racebase.png

Najprej sem malo preštudiral načrt in navodila in ugotovil, da tole sploh ni tako slaba zadeva. Zelo je prilagodljiv, saj lahko spreminjaš naklon volana, pedalov in oddaljenost volana ter pedalov. Doma imam še en sedež, ki sem ga že nekaj časa planiral ponucat za nekaj podobnega. Dobil sem ga iz Daewoo Matiza, torej ni nič posebnega. Je pa še vedno na premičnih vodilih, kar pa tudi ni slabo. Pa v primerjavi s tem pisarniškim stolom, ki ga imam sedaj, je dosti bolj udoben.

Prva stvar, ki jo je bilo potrebno naredit je tisk. Ampak kje natisniti načrt v velikosti 1x2m? Tomaž mi je svetoval, da ponavadi v kakšni tiskarni :oops: Zgooglal sem eno tiskarno v bližini in načrt je bil naslednji dan že sprintan. Takole približno tole zgleda na tleh (na načrtu je Nokia E72 za merilo) (klikni na sliko, da jo povečaš):

img9233.jpg

Potem sem to za nekaj časa pospravil, saj se nisem imel časa ukvarjat. Zvil sem v rolo in pustil. Naslednji korak pa je bil izrezati vse te kose iz papirja in jih prenesti na les. Ker je bilo vseskupaj zvito v rolo cca. 1 mesec, sem moral zadevo z likalnikom razrolat, drugače se je samo od sebe zvijalo skupaj. Speglal smo, razrezal smo - kaj zdej? Naredil sem šablone iz šeleshamerja, da bi samo po šablonah prerisal na les, vendar se je na koncu izkazalo, da je bolje kar direktno iz načrta z indigo papirjem prerisat na les.

img9235.jpg

img9236.jpg

Nato je bilo potrebno dobiti les. Šel sem v lokalno trgovino, kjer je tega na pretek. Dal sem jim spisek kaj vse potrebujem:

• 2x 1100 x 550 mm [sEAT SIDE]
  • 2x 1000 x 375 mm [NOSE SIDE]
  • 1x 550 x 528 mm [sEAT BACK]
  • 1x 550 x 528 mm [sEAT BASE]
  • 1x 275 x 496 mm [WHEEL PLATFORM]
  • 1x 325 x 472 mm [PEDAL PLATFORM]
  • 1x 200 x 472 mm [HEEL PLATE]
  • 2x 250 x 150 mm [QUADRANT]
  • 2x 200 x 150 mm [QUADRANT SPACER]

Prijazno so mi vseskupaj izrezali na točne mere za nekaj fičnikov. Nato sem vzel indigo papir, ga nastavil na les, na indigo papir postavil načrt in začel prerisovat. Delo je precej natančno in zamudno:

img9238.jpg img9241.jpg

img9243.jpg img9244.jpg

img9246.jpg img9247.jpg

Sedaj je vse prerisano, gremo pa vse lepo izrezovat ven. Poročam, ko bo kej več narejenega.

EDIT: Evo tukaj je še sedež:

img9249.jpg

• 4 weeks later...

Evo, po osnovnem načrtu je zadeva narejena (zdej že več kot 1 teden), samo še nisem mel časa poslikat pa bolj opisat. Mogoče bo čas ta vikend.

Ko sem zadevo sestavu skupaj (moram rečt, da presenetljivo dobro vse paše skup), sem naletel na problem. Sedež od Matiza, ki ga imam - pride previsoko. Torej, ko se vsedeš noter, je "podstavek" za volan veliko prenizko in ne moreš sploh sedet tudi na najvišji nastavitvi. Ta podstavek za volan skrbi tudi za to, da se ti del s pedali ne premika naprej in nazaj. Torej imam sedaj težavo, ker sem podstavek odstranil in sem moral malce improvizoriš pedala fiksirat, ker ni bilo več časa, da bi se s tem ukvarjal - sploh pa ne pol ure pred dirko. Volan pa imam fiksiran trenutno na mizi. Hvala bogu imam vsaj na tem delu za tipkovnico, ki se lahko premika naprej in nazaj, da ga odmaknem, ko se moram vsedet v "kokpit" :)

Sedaj me torej čaka še modifikacija, da uredim ta nosilec/podstavek za volan ter nekako uredim fiksiranje dela za pedale na nekakšen drugačen način. Tukile imam samo eno zelo slabo sliko z mobitelom slikano, več pa pride čez vikend.

26022011031.jpg

Uredil - Matjaž Murn

Pohvale,sm če realno gledaš,ti pobere več placa leseno ohišje od železnga okvirja (seveda,če imaš možnost, da ga sešvasas), pa še več možnosti ti da, za v bodoče, meni se zdi,da ti leseni kokpiti so odlični za F1 stil vožnje,nek približek.

Ker na tega lesenga je težko nekam dat zunanji H menjač, še kakšne dodatne tipke itd (sicer roko na srce, itak to za neko resno dirkanje,ne rabiš)

Sicer pa, važn da se neki dela!