Skoči na vsebino

Računalniki

gregor vodicar

Recommended Posts

Tole pa je post in pol, vsa čast in hvala! [ok] Sedaj pa da pokomentiram.

Glede procesorja in rivalstva med AMD/Intel bom reku tkole. Odkar imamo v družini računalnike je v uporabi Intel. Oče je začel z 386, nato je dedek kupil 486, nato spet oče prvega Pentiuma (tam nekje '98), nato dedek Pentiuma 4 (leta '03, še danes je v vsakodnevni uporabi brez težav), nato oče prvega Celerona ki je delal do letos, in še bi če ne bi stric razkosal PCja, no leta 2008 smo kupli komp za katerega ne vem kateri CPU je bil notri. Lansko zimo pa je prišel nov z i5 3330k. Skratka, vedno smo imeli Intele, brez ene težave. So pa velike možnosti, da bo v mojem PCju high end AMD, ker sta z Intelom tam-tam, AMD pa je skoraj 100€ cenejši (primerjava FX-9370 in i7-4770k).

Napajalnik bo 700 ali 800W po vsej verjetnosti, ker nočem napihnjenih kondenzatorjev zaradi premalo dovoda. Trenutno me zanima znamka LC Power zaradi prebranih izkušenj, ne vem pa če sploh delajo mid-high range PSUje.

Tega PCja se pa sploh ne dotaknem, eno leto še zdržim, potem pa na svoje. Bom pa kakšen mesec pred nabavo so tule zglasil, pokazal latere komponente želim pa bomo rekli kako. [ok] Imaš kakšen nasvet za CPU in GPU vodno hlajenje? Gledal sisteme od podalpske firmice EKWB. ;)

lp,

Nik!

• Odgovori 630
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

...ja od 9-ih ventilatorjev v ohisju se ne utrne samo solza...dobis lahko tudi vnetje oci in uses

Ko berem ta naš forum, sem ponavadi kar konstantno v solzah.

NE naročujte več na hoh.de malo si preberite ostale slo forume. Do 16. novembra je bil hoh.de insolventen in je v stečajnem postopku. Ljudje so naročili po par 100 eur zadeve in jih niso dobili + den

Posted Images

Ne šparaj pri napajalniku. Sem 2x to naredil da sem pokapiral... Kupi kakega corsair 850w in bo to super naložba za vnaprej, če boš kdaj kupil kaj močnejšega.

Rame kupi min. 6G 1600 in bo čisto dovolj. Pod 6G jaz nebi šel. Že sam win 7 ti pokuri ene 2G. Pa nič integriranega razen zvočne in mrežne, kar pa ima tako vsaka plata. AMD procesor ter grafično ki ti jo je Silicij priporočal in si zmagal.

Se z vsem strinjam, dodal bi samo to da glede napajalnika se mora vedno gledati kvaliteta in ne W. Vzame se Seasonic ali XFX (ima vse znotraj od seasonic) in je toto. To so najboljši napajalniki. Imam xfx 550w, in poganja 770gtx + 4760k vse overclockano. Prej sem poskusil priklopiti na LCPower 650W in je vse krepnalo po dveh dneh.

Gleda se tudi koliko A da na 12V lliniji, to je kar potrebuje grafična. XFX ima 44A na 12V. Metem ko kak LCPower ima 18A. Primer GTX 770 potrebuje okoli 38A za delovanje. torej marsikateri cheap psu odpade.

Za vsakega normalnega uporabnika z eno grafično kartico je dovolj XFX 550w, ki je like 55eur in ima 5 let garancije in najboljšo kvaliteto v razredu do 100eur.

Džabe 650W če da realnih 450W. Ta XFX da realnih 530W na 12v. za ta denar se ne gleda druga kot XFX 550W,

Glede grafičnih bi dodal samo tole, sem imel AMD in Nvidia, Vsakič pri AMD sem imel probleme, s tem da mi ni zaznalo drugega monitorja, novi driverji black screen itd. Pri nvidi pa nikoli težav. Osebno imam raje slabšo nvidio in v miru igram in se ne sekiram in tresem če updejtam driverje.

Ko boš naročeval naroči na hardwareversand, ne kupuj v Sloveniji, ker so cene nenormalne. 

Glede vodnega hlajenja pa samo to: cpu se začne pri 200eur, skupaj z gpu pa 300eur+. Če nisi nek entuzijastični frik ki rad gleda v kišto si za tak denar raje kupi boljši cpu/gpu/en dober cpu hladilnik za 50eur. Ker razen lepote in par stopinj bolj hladnega cpu/gpu ni efekta. Razen če navijaš v res ekstreme. Da se ne pogovarjamo o kakšnih možnostih spušanja vode in ti skuri lepo gpu. 

Se strinjam @markokoz glede napajalnikov. Sem kupil kao super duper Gigabyte 550W PSU modularen. Ja zgleda res fensi in tudi pakiranje je zelo po všeči,ampak je odletel po 6 mesecih ;) Kar pa se tiče grafičnih je tako,da sem tudi jaz imel obe firmi(nvidia in Radeon). Veliko sem prebiral na forumih,da imajo probleme z R9 290 (gonilniki),ampak tudi nvidia je imela in ima še vedno probleme z gonilniki za določene modele. Jaz nisem imel nikoli problemov,je pa res,da imam samo en monitor.

Jaz ne vem kakšne napajalnike vi kupujete in kaj z njimi počnete, ampak v malo manj kot 20ih letih nisem imel še nobenega problema z napajalnikom. Pa so bili med njimi večkrat tudi LC power in podobno no-name sranje :)

Trenutno imam be quiet PurePower L7-530W, ki brez težav poganja i5 3470, Radeon HD7870 2GB, en 2TB disk, en 500GB disk, en 120GB SSD, DVD-RW, 16GB RAMa in vso periferijo preko USBjev... Takrat je bil 57€

Je pa res, da je vse stock - nenavito ...

Meni sta dva LC-Power crknila v 2h letih. Za oba skup sem dal 100€. Pol sem pa kupil enga coolermaster 700W. Mislim da je bil okol 120€. Dela ko urca. Brez problemov. Pa še modularen je, kar je en velik PLUS

• 1 month later...

Ram mi je šel po gobe.

Sedaj imam 2x po 4GM, pa me najprej zanima:

1. če se da pogruntati, kateri izmed njiju je zanič (če ne oba, ampak to je zelo malo verjetno)

2. kje v Ljubljani se da kupiti ram? Že lep čas nisem kupoval tukaj, tko da sem že malce ven, kje se da dobiti "dobro" robo.

Je pa zanimivo, da edino kjer mi komp ne dela je v AC - kar enkrat zmerne. Windowsi delajo, tudi ko sem v programih za izdelavo prog (kjer sem največ časa, vse dela). Čudno ne?

Ali pa se določen del rama uporablja samo ko lavfa AC, ki je pač spominsko kar zahteven. Kaj mislite?

Slika iz memtest86 včeraj zvečer:

IMG_20140904_221659.jpg

Je bilo še dosti več napak (errors) kot samo na sliki, to sem slikal takoj ko so se začele pojavljati napake.

Jaz sem zadnje čase kupoval TUKAJ.

Sicer sem na enih forumih zasledil, da so se pritoževali glede te trgovine, osebno pa nimam nobenih pripomb. Sem na eno komponento mal dalj časa čakal ampak ni blo panike. Po mojem mnenju se splača pozanimat...

Kot je rekel Daks. Testiraj po eno ploščico. Glej da boš stestiral oba, tudi če bojo že pri prvem errorji. Jaz bi vzel enako ploščico (če je ena uredu) kot imaš že sedaj notr, ker ima vsak ram svoj timing na katerem naj bi normalno deloval in če sta dva dokaj različna je pol vse zmešano... :P