Skoči na vsebino

Računalniki

gregor vodicar

Recommended Posts

Daks, zakaj pa procesor s podnožjem 1155, če kupuješ tudi matično? Jaz ti vsekakor svetujem, da greš na najnovejše, torej na podnožje 1150 in procesorje serije 4000, npr. i5 4670, ki je kar popularen :)

Aha, no potem rabim matično za 1150, kaj bi blo v redu?

Fun-tech je v redu, kakšne izkušnje?

• Odgovori 630
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

...ja od 9-ih ventilatorjev v ohisju se ne utrne samo solza...dobis lahko tudi vnetje oci in uses

Ko berem ta naš forum, sem ponavadi kar konstantno v solzah.

NE naročujte več na hoh.de malo si preberite ostale slo forume. Do 16. novembra je bil hoh.de insolventen in je v stečajnem postopku. Ljudje so naročili po par 100 eur zadeve in jih niso dobili + den

Posted Images

Glede matičnih smo meli že debate tu, vsak bo svojega konja hvalil. Gigabyte, MSI, Asus, Asrock. O teh štirih bi se jaz menil, na podlagi lastnih izkušenj bi Asus skenslal, drugi ti bo kaj podobnega spet za Gigabyte povedal itd.

Jaz imam i5 4670 in Gigabyte H87-HD3, vse špila kot mora :)

Od tam sem za kolega naročil par komponent za pc. Bile so ugodne, brez slabih izkušenj.

Za sebe sem kupil samo toner za printer, ker je bil takrat daleč najcenejši.

Trgovina kot trgovina pač. Jaz zadnje čase samo še gledam koliko stane poštnina :P

Samo še pojasnilo:

imam i5 4670 in ne i5 4670K (odklenjen množilnik za navijanje), posledično tudi matična plošča serije H, ki tega ne podpira.

Če boš kdaj hotel navijat, vzami 4670K in matično serije Z :)

Jaz ne razmišljam o temu, pa še par evrov se prišpara :)

Zadnje čase pa tudi ceno? Mimovrste postaja zelo "mainstream". Iščem napajalnik, ki bi ga hotel - nimajo. Hladilnik za cpu - nimajo. Laptopov pa kot blata. Spominja malo na Big Bang :D

p.s. še mesec dni sem vip na Mimovrste (letos ne bom dosegel njihovega vip plana), če kdo kaj rabi in noče plačat poštnine naj kar sporoči, z veseljem poštimam :)

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Za nečaka sem nabavil komponente za comp. Res da nisem še nikoli sestavljal računalnika iz nule, ampak konc koncev sem mel občutek da prav dosti ne morem falit.

No prejšnji dan sem se lotil sestavljat.. Torej na ohišje privil podložke za matično, privil ploščico z luknjami za konektorje, privil matično, namestil procesor in hladilnik, pa ram in grafično, potem DVD in HDD ter napajalnik. Priklopil ventilator procesorja, in un od ohišja, pa matično(24 + 8 pin), DVD in HDD, in na koncu še kablčke za USB, sound, lučke, power button... No ko sem priklopil, so zagnali ventilatorji, lučka spredaj.. ni blo pa nobenga zvoka in po cca. 10 sekundah se je resetiral in to se je kar ponavljalo.

Jutri bom šele doma da bom še enkrat vse pregledal, ampak me tolk matra kaj je narobe, da bi prosu, če je kakšna ideja(začetniška napaka :oops: ) kaj bi lohk blo? Aja pa ko sem hladilnik procesorja montiral sem zasukal v desno štifte in jih potem po diagonali pritisnil da so se zaskočili..

Če se zažene, je verjetno ok sestavljeno. Krivih je lahko več zadev. Najlažje je izločit rame, če maš vsaj 2 palčki. Probaj najprej eno in potem drugo, če bo kaj drugače. Druga ideja je matična. Jaz sem pred leti moral 2 menjat, preden je bilo ok. Seveda so pa to vse ugibanja.

p.s. termalno pasto si dal med procesor in hladilnik?

še en p.s. :)

če pc ni starejši od 10 let, ima matična skoraj sigurno tudi atx priključek (običajno 4, lahko tudi 8 pinov). Napajalniki imajo posebej priključek za to, na matični ga pa najdeš nekje blizu procesorja (kvadratne oblike)

Kaj so nove komponente ali stare in rabljene? To je pomemben podatek. Če so stare je morda katera od komponent kriva,če pa so nove,pa si morda zamenjal ali pa narobe priklopil reset/ Power Off/On gumb,kar se lahko hitro zgodi. Morda nisi priklopil vseh kablov iz napajalnika na matično plato in nima dovolj štroma(poglej navodila za matično plati in napajalnik. Lahko so krivi rami,sploh,če so rabljeni. Zelo verjetno je lahko tudi,da ni pravilen procesor za tvojo plato. Če plata podpira samo 90W procesor ti pa si vstavil 125W se ti bodo z pritiskom na power gumb zagnali ventilatorji,grafična,ko pa bi se moral na noge postavit sistem pa se resetira in to se ponavlja v nedogled. Poglej specifikacije procesorja in kompatibilnost z plato in navsezadnje z Rami,ki so tudi lahko krivec. Če so vstavljeni rami napačni potem se sistem tudi ne bo postavil na noge. Skratka ko izbiraš komponente moraš na vse omenjeno paziti,drugače zadeva ne zalaufa ;)

Glede termalne paste pa je takole,da sem z dobrim hladilnikom laufal proc brez termalne paste 20 min. pa temp.ni narasla preko kritične in to nikakor ni krivec,da se sistem ne bi zalaufal. Seveda pa z tem ne pretiravati in lepo natanko nanesi pasto na procesor,da ne bo zasmrdelo po kislem zelju. Vse to preglej in javi,kako in kaj.

Vse komponente so nove, a mi lahko poveš a paše to skup - tu je link do matične in procesorja, ram pa je 1600Mhz, 4GB:

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/maticne-plosce/intel-1150/30308/

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/procesorji-cpu/intel-1150/25097

Paste nisem dal, ker je original na hladilniku, priklopu sem tudi drugih 8 pinov na matično. A pri power knofu je važno na kateri strani je + in -, a je lohk to?

Danes sm hotu it domov porihtat pa nam je eno cesto zasulo, drugo pa odneslo, tko da jutri probam spet.

Ja,plata in procesor pašeta in je na listi kompatibilnosti,torej to ni težava.Tudi frekvenco ramov podpira,ampak bi moral vedeti številko modula in firmo,da bi lahko z gotovostjo trdil,da ustreza plati,ampak sem skoraj 100%,da to ni težava in jo je potrebno iskati kje drugje. Seveda je pomembno kako si priklopil kable za OFF/ON gumb. Če jih "pobrklaš" prihaja do resetov ali pa ne gre ugasniti kište. Dobro si poglej navodila kam pride kakšen kabel(+/-) in jih probaj obrniti. Nimaš kaj zafrkniti.

Ps: Sranje to z vremenom. Upam,da vam čimprej porihtajo cesto.