Skoči na vsebino

Računalniki

gregor vodicar

Recommended Posts

• 2 months later...
  • Odgovori 630
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

...ja od 9-ih ventilatorjev v ohisju se ne utrne samo solza...dobis lahko tudi vnetje oci in uses

Ko berem ta naš forum, sem ponavadi kar konstantno v solzah.

NE naročujte več na hoh.de malo si preberite ostale slo forume. Do 16. novembra je bil hoh.de insolventen in je v stečajnem postopku. Ljudje so naročili po par 100 eur zadeve in jih niso dobili + den

Posted Images

Moral bom nabavit nov(a) ventilatorčka za ohišje ker mi ob zagonu kompa tisti navadni k piha ven zelo glasno ropota potem pa neha ko se segreje.

Tako da me zanima ali je najbolje da nabavim dva in ali je OK če dam oba na zadnjo ploščo tako da en piha not drugi ven ali dam raje enega spredaj k vrti zrak v ohišje in zadnji ki ven piha?

Drugače pa sem včeraj našel optimum za i5-750 procesor če ima kdo tud tega in sicer 3,6GHz z samo 1,18V(kar je baje zelo malo za ta proc pri navitju) ampak je stabilno, večkrat stestiral. Z OCCGT stress testom dobim največ 72°C, načeloma je pod 70°C ampak bi bilo manj ker res nimam najboljše ventilacije ohišja. Zanimivo da če dam voltažo na auto nastavitev(1,25V) so temperature 15-20°C višje.

Nastavitev v BIOSU (plata Asus P7P55D):

CPU Ratio: Auto

Speedstep, Turbo mode: Enabled - Speedstep spusti frekvenco(do 1,5GHz) ko ni potrebe in ne dela komp skor nič

Xtreme Phase full power mode: Auto

BCLK Freq: 171

PCIE Freq: 100

DRAM Freq: 1368

QPI Freq: Auto

CPU Voltage mode: Manual(fiksno) in potem na 1,19+nekaj V(v winsih kaže 1,17-1,18V).

DRAM timing:

9-9-9-25

Command rate:

1

Lavfa ko urca, z malo nadgradnje in boljšo ventilacijo bi komot dal na 4.0GHz ampak niti ni potrebe :)

Tisti za notri pihat niti ni tako potreben (je mal bolj zračenje, ampak ti veliko prahu v ohišje spravi), bolj je potreben tisti, ki piha ven in je nekje v višini procesorja na zadnji strani kompa, pod napajalnikom. 

Ja sem bral da če imaš samo enga/dva ki ven pihata in nobenga ki noter se velik hitreje nabira prah zarad negativnega pritiska v ohišju.

Zdaj mam sam 1 ventilatorck ki je točno v višini hladilnika procesorja. 

Bom probal tega v višini proca zamenat da bo isto ven pihal kot do zdaj, nad njim na vrhu zadnje plošče pa še enega ki not. Pomoje bi moral bit najbolš tko?

Dobim zvečer materjal pa poročam razliko :)

Glede ventilatorjev in njihove postavitve je takole,da naj bodo čim večji,saj se bodo počasi vrteli in veliko zraka precirkulirali. Pravilo je,da je vsaj eden na prvem delu ohišja(odvisno od modela),ki zrak zajema iz okolice in na zadnji stranici,kjer kišto zapusti topel zrak. Ponavadi imajo kište še na vrhu odprtino ali dve za ispust toplega zraka,saj kot vemo se topel zrak dviguje. Da pa ne bo praha v kišti je potrebno na ventilatorje montirati protiprašne filtre,ki pa jih lahko naredimo sami z ženskih nogavic(štumfe),ki jih lahko lepo posesamo,kišta pa bo brez prahu,ali pa ga bo le za vzorec.

Tukaj mam 1 filmček kako sem jaz sinu naredil iz stare kište z malce truda gamersko kišto

Haha :D

Ej super ideja Silicijeva, bom naredu tko :)

Sm potegnil še en program da naštimaš krivuljo ventilatorja grafe(koliko se vrti ob določeni temperaturi), tako da ko brskaš po netu ali ne delaš nič se vrti samo pri 15-20% in je praktično neslišno. Po defaultu nikoli ne pade pod 24% RPM ki pa so že kar precej opazni.

Tam 43-48°C je ko brskam, v kakem špilu najbrž ne bi slo preko 70-75°C tko da kar v varnem pomoje vsaj.

Verjetno misliš najlonske nogavice? Pa pride dovolj zraka čez?

Ne,štunfe sn mislo,ker sn iz Maribora,ti pa jim lahko rečeš tui najlonke :D Ja to sem mislil. Seveda,da pride dovolj zraka skozi. Saj to je dejansko microfilter ;)

Haha :D

Ej super ideja Silicijeva, bom naredu tko :)

Sm potegnil še en program da naštimaš krivuljo ventilatorja grafe(koliko se vrti ob določeni temperaturi), tako da ko brskaš po netu ali ne delaš nič se vrti samo pri 15-20% in je praktično neslišno. Po defaultu nikoli ne pade pod 24% RPM ki pa so že kar precej opazni.

Tam 43-48°C je ko brskam, v kakem špilu najbrž ne bi slo preko 70-75°C tko da kar v varnem pomoje vsaj.

Obstaja na tržišču ful periferije za štelanje vrtljajev ventilatorjev. 

gel-fan-controller.jpg

eg0173-1-fan-speed-contr.jpg

5-25-lcd-fan-speed-contr.jpg

i25nbt143rsenlxe-001-nzx.jpg

• 1 month later...

Zanima me, če bi mi lahko kateri ocenil računalnik. Po 2 letih sem ga pripravljen prodati, ker dejansko ne rabim take zveri. (Se pa bojim, da bom umiral, če kupim kaj počasnejšega.)

Matična - MEDION MS-7785

Procesor - Intel i7 3770k 3,50GHz

Pomnilnik - 8GB DDR3

Disk - 1TB

Grafična - Nvidia Geforce GTX670 2GB