Skoči na vsebino

GPS koordinate na pametnem telefonu

daks

Recommended Posts

Ker ni nobene teme glede programske opreme za mobilnike, sem odprl kar novo..

Zanima me, če kdo ve za kakšen program za Android, kamor bi vpisal koordinate, potem bi me pa vodilo na to mesto. Mislim prav geodetske koordinate, ne naslov. Verjetno je natančnost bolj švoh na mobitelih, ampak za silo bi mi prav prišlo - konkretno za določitev parcelne meje v sred gozda.. :)

Če kdo ve za kakšen uporaben program, ali kako to izvest, kar na dan z idejo [ok]

Odvisno ali misliš za tujino ali pri nas in koliko imaš zakupljenih podatkov... najbolj enostavno je google maps pozna: degrees, minutes, and seconds; degrees and decimal minutes in decimal degrees

Daks, za dolocitev meje parcele se ne igraj s telefonom, ker te bo sosed kastriral. Profesionalna geodetska naprava ,ki je temu namenjena in stane par tisoc €, v gozdu laze za nekaj metrov. Ce je gosto porasceno pa celo noce pokazat nic.

Lahko si predstavljas kaj bo kazal telefon :)

Murn, ni panike, vem da je natančnost boga. S sosedom se tut zastopmo, gre se za od oka, približno kje je. Mi in oni smo kupil na frišno parcele, ki so ena zraven druge, pa da mal vidmo kje smo :) Če pokaže na 1-2m natančno, bi bla jamajka. Sej drugače je sodelavc geodet, če/ko bom rabu u nulo, bo u nulo.

Torej, kar sem iskal, sem dobil program, ki ti pokaže koordinate trenutne lokacije, nisem pa zasledil, da bi vpisal koordinate in bi te program tja vodil. In še kakšno natančnost sploh lohk prčakujem? 1m? 2m? 10m?

Ko je govora o vnašanju koordinat zna to opravit vsak garmin navigator,le karte moraš imeti prave. Pri vojaških kartah lahko z koordinatnim zapisom oz.vnosom določiš do skoraj na cm natančno kje se nahaja točka. Takšne natančnosti nimajo niti geodeti. Tako,da če boš ti prišel na 1m natančnosti si zmagovalec. Torej na spletu je kar nekaj kart,ki bi te z lahkoto lahko postavile v bok geodetom. Ne bom talal linkov do teh strani,ampak ti samo namignem,ker sem imel svoj čas eno takšnih kart nameščeno in jo primerjal z vojaško in rezultati so bili kar zadovoljivi in dokaj natančni.

Takšnega oz.malce starejšo verzijo uporablja vojska v povezavi geo topo rutabilno mapo
https://buy.garmin.com/sl-SI/SI/prosti-cas/rocne-naprave/gpsmap-64st/prod140024.html

Uredil - Matjaž Murn
Uporabljaj funkcijo "Uredi"

Samo z Garminom si ne boš mogel nič pomagati,če le ta ne bo imel naložene kakšne pro verzije geo topo,katere pa ti kot navaden državljan ne boš mogel kupiti(vojska,geodetska uprava RS). Vse ostalo ti poda samo najbolj zanimive POI točke,višinske razlike,...nič takšnega za kar ti poizveduješ. Tudi sam sem malce pobrskal po spletnem travniku in vse kar se da dobiti nelegalno je nerutabilna karta Slo in bivše juge,kar pa tebi ne bo prišlo prav. Če poznaš koga na geodetski upravi ali morda v vojski ga poprosi,če ti lahko posodi njihov GPS( ni prepovedano,saj sem si tudi sam sposodil vojaškega,ki je imel naložene stratežko zelo natančne karte celotne Slovenije,z vsemi gozdovi,neprehodnimi potmi,...) Druge variante jaz ne vidim,razen,da plačaš in ti pridejo izmerit ozemlje,ki si ga kupil.

A kompasa nimaš al kaj?  [smoke]

Mam... na telefonu :D

Hvala vsem, bomo rešil. Nikoli nisem uporabljal GPS-a ne na telefonu, ne na Garminu, tko da nimam pojma kolk uporabne so te zadeve. No, zdej prbližno vem :)

Gps je toliko natančen kolikor je karta natančno spisana in zrisana. Garmin pa je samo firma,ki ti to dvoje združi. Kot že menda veš si je GPS izmislila Ameriška vojska in tako natančnih kart poziciranja nima nihče kot jih imajo oni. Vse ostalo je nekako približek.

Če ti vpišeš koordinate v GPS, te mora pripeljat na to točko - ne glede na to ali imaš kakšno karto naloženo gor ali ne. Karte rabiš samo zaradi tega, da vidiš kaj se tam nahaja (npr. ceste pri navigaciji). Od GPS naprave,  moči signala in število satelitov v dosegu pa je odvisna natančnost pozicioniranja...

Ja,to drži do neke mere. Če ti jaz dam koordinate in jih ti vneseš v napravo te bo peljala,samo ni ziher,da boš prišel na pravi cilj. Prvo kot prvo boš moral napravo umeriti. Zdaj nekomu,ki je strokovnjak z tega področja bo to znal(sploh ko je govora o napravah za geo topo navigiranje). Ker pa 99% ljudi uporablja navigacijo,da lahko pride iz ene lokacije na drugo z prevoznim sredstvom pa je zelo pomembno,da je karta namešena in redno posodobljena. Ne znam si predstavljati Janeza,ki gre na morje z Garminom in to brez nameščenih kart. Ali si predstavljaš koliko kordinat bi moral vnesti za recimo 400 km dolgo pot. In bog ne daj,da se samo pri zadnji številki koordinatnega zapisa zmoti,bo naredil ziher 100 km veliko napako,kaj še le,če ae zmoti pri prvih številkah,potem bo dopusta že konec. Torej,za geodetske meritve je velikega pomena,da je nameščena pravilna karta. Te karte so narisali z veliko natančnostjo in ziher ne brez veze. To karto nato preko naprave,ki je z USB povezana z PC lepo preneseš in sosedu pokažeš kako gre meja. Brez karte bi to počel z težavo,kajne?! Ja,za mene,ki grem v hribe je dovolj,da mi naprava poda samo koordinate,ker jih znam poiskati na zemljevidu in z tem določiti svoj položaj v okolici. Mislim,da tega ne zna vsak.

Uredil - silicijeva dolina

Skopušnik če nimaš konkretnega znanja iz kartografije,gps pozicioniranja in nasplošno konkretnega predloga z katerim bi rešil problem,ki ga ima uporabnik prosim ne komentiraj,ker z tem kar si napisal si se malce osmešil. Zakaj ima potem geodet na Gps napravi karto vredno celo premoženje,če pa po tvojih besedah karta ni potrebna?!