Skoči na vsebino

Formula E

Domen Hrovatin

Recommended Posts

Ta vikend se ustvarja zgodovina avtomoto športa. Začelo se bo prvenstvo v električni formuli oz Formuli E, ki je najvišji razred tekmovanja enosedov na električni pogon. 

Prvenstvo bo sestavljalo 10 ekip, 20 voznikov in 40 avtomobilov, po desetih različnih mestih po svetu. Vse dirke bodo uličnega značaja, dolge pa od 2,5 do 3 km, z predvideno dolžino dirke 45min.

Za prvo sezono, so bile vse ekipe dobavljene z  električnim dirkalnikom, ki ga zgradil Spark Racing Technology (imenovan Spark-Renault SRT 01E). Šasija je zasnovana z strani Dallare,  elektromotor je razvil McLaren(in je enak kot v P1), sistem baterije Williams F1 in Hewland petstopenjski menjalnik. Michelin bo uradni dobavitelj pnevmatik. Avtomobili bodo pospeši od 0 km/h do 100 km/h, v 3 sekundah, z največjo hitrostjo 220 km/h.

Med vozniki je kar nekaj znanih imen:

Nelson Piquet (CHINA RACING)

Sébastien Buemi (E.DAMS-RENAULT)

Bruno Senna (MAHINDRA RACING)

Jarno Trulli (TRULLI)

...

Prva dirka bo potekala v Pekingu in sicer v ikonični olimpijski vasi. 

beijing_animated.gif

Dolžina: 3,44km

Št. zavojev: 20

http://www.fiaformulae.com/

To je bolj zanimivo kot pa F1 ;) Zelo zanimivo,sem mislil,da me ne bo pritegnilo,ampak nasprotno, zelo z zanimanjem sem spremljal ta posnetek dirke. V to serijo je vloženo veliko denarja,truda in je samo dokaz kako daleč je šla tehnologija. Ali morda kdo ve,če bodo prenosi teh dirk na Tv-ju in na katerem programu?

Ps.: Ne morem verjeti kaj mu je naredil na koncu  [Jaoo]  [opa]  :blink:  Kot,da igra NFS. Upam,da bo lepo kaznovan. Nick bi lahko priletel z glavo na tisti beton in bi bil pri priči mrtev. Hvala bogu,da se je vse dobro končalo.