silicijeva dolina 1 254 Napisano July 18, 2015 Share Napisano July 18, 2015 Vem,da imajo v V8SC sekvenčne menjalnike Po mojem bi bilo fino,da bi se to vprašanje postavilo na njihovemu twitterju in ni hudič da kdo od dirkačev ne bi odgovoril in nam končno postregel z strokovnim odgovorom. Sedaj sem tudi jaz v precepu,ker sem mislil,da so vmes samo izkušnje. Sicer zelo dvomim,da je vmes tudi razlog možnosti poškodbe menjalnika,ker dvomim,da bi dirkač izzival srečo na dirki in z tem možnost poškodovanja motorja oz menjalniškega sklopa. Murn ti ziher obvladaš angl. v nulo,probaj jim zastaviti vprašanje https://twitter.com/v8supercars Citiraj Link to post
Miha_1st 119 Napisano July 18, 2015 Share Napisano July 18, 2015 (urejeno) To je čist odvisno od stila vožnje voznika imaš tudi take, ki prestavijo navzdol samo 1x (npr. iz 5 direktno v 2 pri h-pattern seq.) in take ki koristijo oba načina downshifting... v teoriji, če so prestavljenja izpeljana natančno ni razlike v obrabi sekvenčnega menjalnika v praksi, če nisi izkušen pa hitro fališ tajming in se zobniki obrabljajo. Prestavljaš lahko pa vsak ročni menjalnik brez sklopke vse je v t.i. "rev matchingu". Oboje pa ima svoje prednosti in slabosti (zato nekateri uporabljajo obe tehniki); pri heel&toe je manj verjetnosti za blokiranje zadnjih koles pri clutchless si pa lahko bolj natančen z zavoro vendar je nekaj tveganja da ne ujameš prestave, do neke meje lahko kompenziraš blokiranje koles z več zavorne sile na prednja kolesa. Sklopko včasih uporavljano tudi za upšifte predvsem za prestave 2-3 in 4-5 aka cross shifts, če uporavlja H-pattern sekvenčni menjalnik. Nekateri menjalniki imajo pa tudi stikalo ki ob premiku ročke zmanjša dovod goriva ali pa prekine iskro. EDIT: še video: https://www.youtube.com/watch?v=qdWSyrqEnE4 https://www.youtube.com/watch?t=87&v=-jQC_g_3O1E Uredil July 18, 2015 - MihAE 4 Citiraj Link to post
Gapi 111 Napisano July 19, 2015 Share Napisano July 19, 2015 H pattern sekvenčni menjalnik? Huh, kakšno čudo je pa to? Citiraj Link to post
Miha_1st 119 Napisano July 19, 2015 Share Napisano July 19, 2015 Včasih so se našli v kakih serijah s predelanimi cestnimi avti... menjava prestav je bila posredna se pravi je bila ročica povezana samo na senzorje in je elektronika upravljala sekvenčni menjalnik. Citiraj Link to post
terga 402 Napisano July 19, 2015 Share Napisano July 19, 2015 (urejeno) Včasih so se našli v kakih serijah s predelanimi cestnimi avti... menjava prestav je bila posredna se pravi je bila ročica povezana samo na senzorje in je elektronika upravljala sekvenčni menjalnik. O kateri seriji govoriš? Tole se mi zdi malo preveč komplicirano, da bi bilo res, ampak lahko, da se motim. Predvidevam pa, da si mislil navaden H-pattern menjalnik z ''dog ringi''? Edit: Če se motim, bi prosu za kak link, ker tole me pa res zanima Da podam mnenje na Murnovo vprašanje; Jst bi se kar strinjal z Mihom. Sem skoraj prepričan, da gre samo za stil vožnje različnih voznikov. Nekateri imajo radi, da je zadek med zaviranjem popolnoma miren in zato uporabljajo sklopko, vozniki, kot sem npr. jaz, pa imajo raje nestabilen zadek, ki ga je lahko ''vreči v ovinke'' (ali pa jih upočasnjevanje zadnjih koles relativno na sprednje ne moti in se mu znajo prilagoditi). Dejstvo je, da če sklopke ne uporabljaš, sunki bodo (to je pač 1+1), voznik jih lahko samo omili z pravim timingom ''blip-a''. Druge razlage razen varčevanja z menjalnikom pa res ne vidim. Uredil July 19, 2015 - terga Citiraj Link to post
Miha_1st 119 Napisano July 19, 2015 Share Napisano July 19, 2015 (urejeno) Ahh nič omembe vrednega gledal sem neke dele Hot Version že leta nazaj, Japonci pač. Edit: nekako temu podobno, vendar bolj enostavno in brez obvolanskih stikal. https://www.youtube.com/watch?v=GBN5OpSP_BU Edit2: bleh tole zgleda bolj kot robotiziran menjalnik... Uredil July 19, 2015 - MihAE Citiraj Link to post
Rokovnjac 783 Napisano July 20, 2015 Share Napisano July 20, 2015 Hah, ce bi prej rekel, da je to Coulthard, bi ti koj povedal, da je imel on se v formuli ena tri stopalke v kokpitu, ko so csi vozili s samo dvemi. Zato ker se ne more odvadit bremzanja z levo nogo. Simpl. Citiraj Link to post
B_U_R_I 3 290 Napisano July 21, 2015 Avtor Share Napisano July 21, 2015 Tomaž, tale tvoj stavek nekako nima smisla Zakaj bi mel tri stopalke, če bi z levo bremzal? Citiraj Link to post
B_U_R_I 3 290 Napisano August 4, 2015 Avtor Share Napisano August 4, 2015 Quensland Raceway je spet postregal s spektakularnim dirkanjem. Zaenrkat sem sicer pogledal samo prvo dirko, ampak moram rečt, da je bila zakon! Poglejte, če še niste. Citiraj Link to post
Mitja Bonča 583 Napisano August 4, 2015 Share Napisano August 4, 2015 (urejeno) Ti jaz povem zakaj se je uporabljal heel&toe tehnika. Največ zaradi tega, da niso padli obrati motorja, ko je moral dirkač spet začeti z pospeševanjem. Malce pa zaradi boljšega, čistejšega pojemka hitrosti pri down shiftanju. Bolj enakomeren pojemek, ko si prestavil v nižnjo in spustil sklopko. Ta se še uporablja, ni še zamrla. Uredil August 4, 2015 - Mitja Bonča Citiraj Link to post
B_U_R_I 3 290 Napisano August 4, 2015 Avtor Share Napisano August 4, 2015 Mitja, kot sem že 5x napisal - vem zakaj se uporablja Heel&Toe tehnika. Zanimalo me je predvsem zakaj je Fabian Coulthard v V8SC ne uporablja, večina ostalih voznikov pa jo še vedno uporablja. Zanimalo me je kako to, da zaradi tega ni hendikepiran. V V8SC je očitno Heel&toe čisto stvar navade, saj s tem baje ničesar ne pridobijo ali izgubijo. 1 Citiraj Link to post
B_U_R_I 3 290 Napisano October 9, 2015 Avtor Share Napisano October 9, 2015 Tale vikend je Bathurst 1000.Reynolds je dobil kazen $25.000, ker je ženski duo, ki dirka kot wildcard entry, označil za Pussy Wagon Gora je že terjala prve žrtve, kvalifikacije so bile prekinjene. Ne bom spoilal kdo... 1 Citiraj Link to post
B_U_R_I 3 290 Napisano February 20, 2016 Avtor Share Napisano February 20, 2016 Še kdo komi čaka? Samo še 12 dni! 2 Citiraj Link to post
B_U_R_I 3 290 Napisano March 7, 2016 Avtor Share Napisano March 7, 2016 Prvi vikend je za nami. Prvi dve dirki sem že pogledal in moram rečt, da je zaključek druge dirke nor! Žgejo ga kot nori. Citiraj Link to post
Recommended Posts